Potpisan Sporazum o regionalnoj saradnji Sindikata lokalne samouprave, uprave i javnih službi Republike Srpske sa Sindikatima uprave Srbije i Crne Gore

Predsjednik Sindikata uprave Crne Gore Ranko Božović je u Banja Luci potpisao Sporazumom o regionalnoj saradnji sa predsjednikom Sindikata lokalne samouprave, uprave i javnih službi Republike Srpske Brankom Zelenovićem, predsjednikom Sindikata uprave Srbije Slađanom Bobićem i, definisana je realizacija saradnje sindikata kroz „Forum sindikata javnih službi regiona zemalja bivše Jugoslavije“.

Na zajedničkom sastanku je zaključeno da se međusobna saradnja sindikata ostvaruje u cilju  afirmisanja otvorenog, demokratskog društva, razvoja i unapređenja socijalnog dijaloga  u svim oblastima života i rada, posebno materijalnog, socijalnog i ekonomskog položaja zaposlenih i poslodavaca, sa željom  da  na  najbolji mogući način razmijene iskustva i predlože najbolja  rješenja u javnom interesu i time kvalitetno ostvare svoje uloge u svojim  lokalnim  zajednicama.

Delegaciju iz Crne Gore predvodio je Generalni sekretar Saveza sindikata Crne Gore Duško Zarubica, koji je razgovarao sa predsjednicom Saveza sindikata Republike Srpske Rankom Mišić.

Predsjednik Sindikata uprave Crne Gore Ranko Božović je istakao da je sastanak bio jako značajan.

– Cilj nam je da pomognemo našim kolegama u Republici Srpskoj. Kod nas je u Crnoj Gori turbulentno. Imamo dobru saradnju sa Vladom Crne Gore i u toku su pregovori, koji će se, vjerujemo, završiti na zadovoljstvo svih. Naše najjače oružje su pregovori i samo pregovori – kazao Božović.

Zelenović je kazao da mu je drago što su predstavnici Sindikata uprave Srbije i Sindikata uprave Crne Gore bili u Banjaluci i što podržavaju aktuelne zahtjeve Sindikata lokalne samouprave, uprave i javnih službi i ostalih sindikata budžetskih i fondovskih korisnika, koji djeluju u okviru Saveza sindikata RS, a koji se odnose na Izmjene i dopune zakona o platama i izdvajanja toplog obroka i regresa iz osnovne plate na postojeće koeficijente i cijenu rada.

– Mi se nadamo da ćemo već u narednoj sedmici imati sastanak sa predsjednikom Vlade RS i resornim ministrima, kako bi nastavili pregovore o toplom obroku i regresu – rekao je Zelenović.

Predsjednik Sindikata uprave Srbije Slađan Bobić podsjeća da je u proteklom periodu postojala dobra saradnja sa Sindikatom lokalne samouprave, uprave i javnih službi Republike Srpske i da je potpisivanje sporazuma rezultat te saradnje. U Sindikatu uprave Srbije upoznati su sa problemom isplate toplog obroka i regresa u Republici Srpskoj.

– U Srbiji je topli obrok iskazan kroz koeficijente, međutim kroz isplatu na platnom listiću ga nigdje ne vidimo. Mi u Srbiji imamo situaciju da minimalnu platu u javnom sektoru prima najmanje 30% zaposlenih i u tu platu je uključen topli obrok i regres. To, naravno, nije dobro. Zato smo danas ovdje, da kroz jednu zajedničku inicijativu približimo poslodavcima naše probleme. Moramo podići svijest i našem članstvu i poslodavcima – kaže Bobić.

Potpisnici Sporazuma nastaviće da rade na daljem razvijanju partnerskih odnosa sa izabranim predstavnicima uključujući ih u razvoj i realizaciju projekata od zajedničkog interesa za razvoj sindikata na teme koje zajednički ocijene kao bitne u datom trenutku, a po istom principu će dogovarati i određivati mjesto i vrijeme održavanja svakog narednog Foruma sindikata javnih službi regiona zemalja bivše Jugoslavije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *