Novi zakon diskriminiše dio medicinskih radnika: Ljekarima još po 100 eura, sestrama ništa

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva, internista Ljiljanja Krivokapić kazala je da će tražiti hitan sastanak sa ministrom zdravlja Dragoslavom Šćekićem zbog predstojećeg početka primjene novog Zakona o zaradama u javnom sektoru, kojim će plate ljekerima specijalistima od 1. jula biti uvećane za još oko 400 eura, ali ne i ostalima u zdravstvu.

Ona ističe da medicinske sestre koje imaju višu školu, zbog diskriminacije razmišljaju o protestu. Krivokapićeva tvrdi da je tim propisom narušen socijalni dijalog i da se postavlja pitanje da li će Fond za zdravstveno osiguranje i država imati novca za povećanje „koeficijenata složenosti posla“.

Vlada je kroz program Evropa sad od 1. januara ljekarima povećala plate za oko 220 eura, a medicinsikim sestrama za 160 (od 30 do 40 odsto). Podsjeća da je trenutni dug Fonda oko 50.000.000 eura.

Prema riječima Krivokapićeve, od 1. jula treba da budu uvećane zarade ljekarima, iako je poznato da su i do sada jedva isplaćivane, zbog čega su smanjivali obračune zarada za dežurstva ne računajući minuli rad.

– Niko nije pitao reprezentativne sindikate, pa je time naryšen socijalni dijalog. Mi smo dostavili Skupštini zahtjev da svi budu obuhvaćeni tim zakonom ili da se stavi van snage dio zakona kojim se vrši diskriminacija u odnosu na ostale zaposlene u zdravstvu sa visokom ili višom školom. Ukoliko ostane ovakvo rješenje, koleginice i kolege sa sjevera Crne Gore razmatraju da se krene u štrajk zdravstvenih radnika. Nas ne treba da interesuje ima li para za isplatu jer kada ih je i bilo nije se imalo sluha za zaposlene u zdravstvu. Tražićemo hitan sastanak sa novim ministrom zdravlja – ističe Krivokapićeva.

Ona je kao primjer navela kako će izgledati primjena zakona u slučaju njene zarade, te će joj koeficijent složenosti posla biti uvećan sa 16 na 21.

– Ja sada imam koeficijent 16 i startnu platu 1.100 eura. Po novom obračunu imaću koeficijent 21 i osnovnu platu oko 1.500 eura. Pitam se koliko će imati kolege koje su ova dva mjeseca imala sveukupna primanja veća od 4.000 eura, kako to sve isplatiti da li će se morati uvesti smjenski rad kako se ne bi dodatno plaćao rad za smanjivanje lista čekanja, rad u komisijama, savjetima, konzilijumima. Naravno, i dalje će manje zarade imati one kolege i medicinske sestre koje nemaju mogućnost da rade prekovremeno, dežuraju i budu članovi komisija. Primarna zdravstvena zaštita dobija plate preko kapitacije i broja registrovanih osiguranika na cijeloj teritoriji države – kaže Krivokapićeva.

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja dalo je u decembru negativno mišljenje na izmjene Zakona o zaradama u javnom sektoru i amandmane potpredsjednice Skupštine Branke Bošnjak kojima je predloženo da se ljekari i univerzitetski profesorima uvrste u taj propis i da im se koeficijenti zarada povećaju od 60 do 70 odsto.

Bošnjak je amandmanima tražila da se, osim povećanja plata za ljekare i profesore, u roku do šest mjeseci usaglase koeficijenti zarada i za ostale zaposlene u zdravstvu i na Univerzitetu Crne Gore, kako bi povećanje obuhvatilo sve zaposlene. U mišljenju ministarstva ukazano je da bi predložene izmjene zakona dovele do znatnog opterećenja fiskalne stabilnosti i izazvale selektivnu primjenu propisa.

Reprezentativne sindikate niko nije pitao

Krivokapić navodi da je Sindikat tu da pruža pomoći kako bi se unaprijedio položaj svih zdravstvenih radnika.

– Treba dati mlađim kolegama nedostajuće specijalizacije u zdravstvenim ustanovama kako bi se rasteretio rad medicinskih sestara na način što će ih biti više zaposlenih. Moramo da tražimo od lokalnih samouprava gdje nijesu građene zgrade, dodjeljivanje placeva oslobođenih kominalija. Tražimo da se kolegama koji su na edukaciji izdvaja više novčanih sredstava kako za stan, tako i uvećanje nadoknade za odvojeni život. Susrećemo se se sa manjkom novca, ali se ipak snalazimo za sada. Potreban je dobar socijalni dijalog koji je zadnjim povećanjem narušen jer su izmješteni ljekari iz Granskog kolektivnog ugovora, a reprezentativni sindikati nijesu u tome učestvovali niti su pitani – kaže Krivokapićeva.

Izvor: DAN

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *