Poruka iz Budve, FIFPRO nastavlja misiju: Da najljepšu igru učinimo još ljepšom

Kongres Evropske divizije Međunarodnog sindikata fudbalera (FIFPRO) održava se u Budvi.

Domaćin je Sindikat profesionalnih fudbalera Crne Gore (SPFCG), koji je od 2012. godine član FIFPRO.

Gosti i učesnici Kongresa su David Aganzo, predsjednik FIFPRO, Jonas Baer-Hofman, generalni sekretar FIFPRO, Bobi Barns, predsjednik FIFPRO Evropa i Joakim Valtin, generalni sekretar FIFPRO Evropa, kao i predstavnici 34 nacionalna fudbalska sindikata.

„Sindikat profesionalnih fudbalera Crne Gore je od 2012. godine član FIFPRO organizacije – deset godina kasnije, pripala nam je čast i zadovoljstvo da vas dočekamo i ugostimo. Zadovoljstvo nam je što ćemo baš u Crnoj Gori nastaviti našu misiju – da najljepšu igru na svijetu učinimo još ljepšom, tako što ćemo njenim akterima, onima koji je čine tako lijepom, ma gdje oni bili, stvoriti uslove da razmišljaju samo o onome u čemu su najbolji. Da igraju fudbal“, rekao je Željko Janović, predsjednik SPFCG na otvaranju Kongresa.

Na otvaranju Kongresa govorili su Dejan Savićević, predsjednik FSCG, te Savo Rašović, sekretar za sport u Ministarstvu sporta i mladih Vlade Crne Gore.

„Sindikat profesionalnih fudbalera Crne Gore dao je nemjerljiv doprinos u stvaranju pretpostavki i uslova za povećanje broja igrača koji su u radnom odnosu sa klubovima, odnosno samu profesionalizaciju fudbalskih liga u Crnoj Gori. Rukovodstvo i organi SPFCG imaju intenzivan dijalog za FSCG, koji je rezultirao donošenjem seta pravila koja se tiču, prije svega, povećanja minimalnog broja profesionalaca u svim klubovima prve i druge lige. Takođe, rad SPFCG ne pomaže samo profesionalcima, već veliku korist, makar na polju edukacije, ostvaruju i fudbaleri koji u našoj zemlji imaju status amatera“, naglasio je Savićević.

Rašović je, s druge strane, istakao da naredni period moraju da obilježe aktivnosti koje će „kao krajnji rezultat imati potpisivanje granskog kolektivnog ugovora u oblasti sporta između resornog ministarstva, krovne organizacije sporta i reprezentativnog sindikata“.

„Iako radni odnosi u sportu, pa samim tim i u fudbalu, baštine određene specifičnosti u suštini se mora posmatrati kao tipičan radni odnos, a radna prava garantovati, kao i u svakoj drugoj oblasti“, naglasio je Rašović.

Predstavnici FIFPRO i FIFPRO Evropa izrazili su zadovoljstvo što su se prvi put sastali u Crnoj Gori, koja je, posredstvom SPFCG, kako si istakli – važan partner na evropskom i globalnom nivou.

„Dolaskom u Budvu, osim zbog otvaranja i analize važnih tema za svjetski fudbal, želimo da damo podršku Sindikatu profesionalnih fudbalera Crne Gore na ogromnom poslu koji je uradio u proteklih deset godina. Takođe, želimo da pokažemo solidarnost sa ovim dijelom Evrope i da pokažemo razumijemo probleme sa kojim se naše kolege suočavaju“, rekao je Bobi Barns, predsjednik FIFPRO Evropa.

Na dnevnom redu dvodnevnog Kongresa u Budvi biće teme od važnosti za kompletan svjetski fudbal – od zdravstvene zaštite igrača, razvoja ženskog fudbala, kalendara takmičenja… do borbe protiv namještanja utakmica, kroz FIFPRO projekat „Red Button“.

„Tema je mnogo, a naši zadaci su poznati. Između ostalog, želimo da obezbijedimo stabilne ugovore za igrače, da spriječimo kašnjenje u isplatama… Kratko rečeno, naš osnovni cilj je da igračima omogućimo da budu fokusirani samo na fudbal“, rekao je Joakim Valtin, generalni sekretar FIFPRO Evropa.

Njegov kolega Jonas Baer-Hofman, generalni sekretar FIFPRO, drugi put je u Crnoj Gori. Prije šest godina sarađivao je sa SPFCG prilikom posjete evropske Radne grupe za socijalni dijalog u fudbalu, nakon koje je i formiran Odbor za socijalni dijalog i u našoj zemlji.

„Mislim da je naš najveći izazov kako da obezbijedimo da igrači imaju više prostora da odlučuju o tome kako da se upravlja fudbalom. U mnogim zemljama, igrači su sindikalno organizovani, mogu da odlučuju o stvaranju najboljeg mogućeg ambijenta za njih, ali neke federacije i klubovi još se opiru tome i onemogućavaju ih. Sindikati su ujedinjeni i razumni, donose odluke koje su zdrave i za igrače i za fudbal, ali otpor postoji. Mi polako mijenjamo to, kako bi igrači dobili glas i prava koja zaslužuju“, kazao je Baer-Hofman.

David Aganzo, predsjednik FIFPRO, bivši je dugogodišnji fudbaler brojnih španskih klubova (Real, Espanjol, Valjadolid, Levante, Rajo Valjekano…) i član mlađih španskih selekcija, a sa U 20 reprezentacijom je bio prvak svijeta 1999. godine.

„Veoma sam ponosan i zadovoljan što sam predsjednik FIFPRO. Bio sam šest godina predsjednik sindikata fudbalera u Španiji, bio sam upoznat sa time kako funkcioniše naša organizacija, koji su nam zadaci i ciljevi. Znam kakva je i odgovornost biti na ovoj funkciji i koliko posla ima. Fudbal se rapidno mijenja, igračima je potrebna zaštita, moramo da vodimo računa o ženama i njihovoj jednakosti, o novim generacijama, o ugovornim stabilnostima… Naša misija je da izjednačimo prava svih aktera na terenu – bez obzira na pol i uzrast, i u svim aspektima“, naglasio je Aganzo.

Izvor: VIJESTI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *