Članovi GO Sindikata Uprave policije danas održali protest ispred zgrade MUP-a

Članovi Glavnog odbora sindikata Uprave policije održali su protest ispred prostorija Ministarstva unutrašnjih poslova zbog toga što im nijesu ispunjeni zahtjevi koje su uputili početkom mjeseca. Njihovi zatjevi su bili da im se vrate smanjene aprilske plate, potpisivanje kolektivnog ugovora, kao i povećanje plata koje im nijesu povišene od 2016. godine. Jučerašnji protest je bio samo upozorenje i naredni su zakazali u srijedu u 12 sati ispred Vlade.

Kako su saopštili sa danasnjeg skupa do sada još uvijek nijesu dobili nikakvo pismeno izjašnjenje na njihove zahtjeve. Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić im je obećao pomoć na prethodnom sastanku međutim osim usmenih obećanja ništa nije urađeno.

Članovi odbora su na jučerašnjem protestu u sklopu daljih aktivnosti razmatrali opciju štrajka, međutim do toga još uvijek neće doći.

Sindikalcima se juče obratio ministar Adžić obećavajući da će riješiti probleme.

– Radnici su se generalno oslobodili. Volio bih da ste ranije ovako aktivni bili, jer bi položaj bio još bolji. Kao što sam i prvog svog dana tako i danas iskazujem spremnost da zajednički ulažimo napor da dođemo do rješenja, a mi smo raspoloženi da uvijek izađemo u susret – kazao je ministar Adžić dodajući da su već pokrenuli dijalog sa ministarstvom finansija Aleksandra Damjanović i ako je istakao došli su do četiri modela rješenja.

– U budžetu ima novca da se nadokonadi novac koji je obračunima izgubljen. Imamo namjeru da riješimo problem i da se dotaknemo mnogih drugih pitanja. Dobro je da smo počeli da ih rješavamo. Kojom dinamikom će ići ja to ne znam i neozbiljno bi bilo da iko sada izađe i kaze za koliko će dana problem biti riješen – poručio je Adžić.

Predsjednik Sindikata Uprave policije Mladen Šuškavčević se zahvalio na uloženom naporu i kazao da samo brane prava kolega.

– Ovo pitanje se mora riješiti pod hitno. Nažalost i ovaj majski obračun zarade će biti umanjen i biće veliki revolt kod policije. Očekujemo i od premijera reakciju, jer ova pitanja dugo traju. Raniji ministri su bili svi za dogovore i mi od toga nijesmo imali ništa. Policiji je 2016. posljednji put povećana plata i ovo nas je natjeralo da krenemo u budljiviju aktivnost – kazao je on.

Podsjećamo da jezaposlenima u Upravi policijesmanjena aprilska plata između 30 i 94 eura u zavisnosti od radnog mjesta, bez informisanja službenika niti sindikata. Za smanjenje plata su saznali kada su dobili poruku o isplati plate i nakon traganja dobili informacije da je to naloženo od strane Ministarstva ekonomskog razvoja od kojih su dobili i mejl. Iz Sindikata Uprave policije su kazali da se ni njima niko nije obraćao tim povodom.

Sindikat Uprave policije već pune dvije godine traži povećanje plata, ali je to ostalo mrtvo slovo na papiru, jer nikada nijesu dobili povratnu informaciju.

Jedini su u sistemu državne uprave kojima nije povećana plata od 2016. godine ne računajućiobračun „Evropa sad“.Pokušavali su na razne načine da tu nepravdu isprave, jer poznata je činjenica da su sindikati zdravstva i prosvjete u prethodnom periodu ostvarili dosta povećanja. Isto tako kako su naglasili više od deset godina ne može da se izbori ni za kolektivni ugovor.

Izvor: Pobjeda

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *