Za povećanje nema para, ugrožena i redovnost plata za doktore?

Fond za zdravstveno osiguranje nema u budzetu opredijeljena sredstva za novo uvećanje plata doktorima medicine, specijalistima i supspecijalistima primjenom Zakona o zaradama u javnom sektoru od 1. jula, a pod znakom pitanja je i redovna isplata zarada do kraja godine, saopšteno je „Danu“ iz te institucije. Vršilac dužnosti direktora Fonda za zdravstveno osiguranje Vukosava Pejović kazala je za „Dan“ da je finansijska situacija u zdravstvenom sistemu izuzetno složena i da će faliti novca za isplatu redovnih plata do kraja godine, bez novog uvećanja zarada ljekarima. Prama podacima sindikata zdravstva, plate ljekarima bi trebalo da budu uvećane za još oko 400 eura.

– Vjerujem da ste upoznati sa finansijskom pozicijom Fonda za zdravstveno osiguranje, sa velikim obavezama koje su dospjele za plaćanje, prije svega za ljekove. Tako da su odgovori da sredstava nema ni za izmirenje zarada po sadašnjim obračunima. Fond se povodom primjene izmjena Zakona o zaradama u javnom sektoru nije obraćao Ministarstvu finansija, valjda će to učiniti taj resor. Budzetom nijesu opredijeljena sredstva za uvećanje zarada po tom propisu, jer je on usvojen krajem decmebra nakon što je predložen i odobren budzet za zdravstveni sistem. Smatram da se čelnici Ministarstva zdravlja, finansija i Fonda zdravstva moraju sastati kako bi se riješilo pitanje nedostatka sredstava. Po novom Zakonu o zaradama u javnom sektoru došlo je do drastičnog povećanja koeficijenata, a imamo velika dugovanja, posebno za ljekove. Zdravstvene ustanove i Mointefarm samo za ljekove duguju oko 30.000.000 eura – ističe Pejovićeva.

Pejovićeva dodaje i da se godinama unazad za finansiranje zdravstvenog sistema opredjeljuje neodvoljno novca i ne planira potrošnja na adekvatan način.

– Svake godine imamo sve veće potrebe osiguranika, ljekari traže nove metode liječenja i terapije. Raste potreba i za rehabilitcaijom tako da se troškovi uvećavaju i teško ih je predvidjeti. Osim ljekova, imamo brojne stavke koje finansira Fond, bolovanja, liječenja van sistema, ugovore sa privatnicima. Funkcionisanje zdravstvenih ustanova nije ugroženo, sve obaveze ustanova se redovno izmiruju – kaže Pejovićeva.

Sindikati zdravstva su kritikovali usvajanje propisa po kome će samo ljekarima biti uvećane plate, dok ostali medicinski kadar nije obuhvaćen tim propisom. Iz Sindikata doktora medicine su istakli da će ovim propisom biti zaštićeni od navodne korumpiranosti kolega koji su ranije vodili pregovore o povećanju plata kroz Granski kolektivni ugovor.

Skupštinski odbor za zdravstvo rad i socijalno staranje obaviće 7. juna kontrolno saslušanje ministra zdravlja Dragoslava Šćekića i finansija Aleksandra Damjanovića zbog problema u finansiranju zdravstvenog sistema i duga od 65.000.000 eura. Poslanici će zatražiti da se problem dugovanja i nestabilnog finansiranja zdravstvenih ustanova riješi i utvrdi ko je odgovoran za postojeće stanje u toj oblasti.

Sadašnji ministar zdravlja i doskorašnji direktor Fonda za zdravstvo Dragoslav Šćekić kazao je nedavno su dugovi Pandorimna kutija za specijalnog državnog tužioca.

– U pitanju je sinhronizovani pokušaj propalih eksperata i tajkuna, koji su sistem držali zarobljenim, a sada treba da se otvori Pandorina kutija, koju su držali. I vjerujem Specijalnom državnom tužilaštvu. Neću stati sa reformom zdravstvenog sistema i zahvalan sam svima koji su odlučni u tome. Nećemo podleći pritiscima dolazili sa bilo koje profiterske strane, a na štetu države i građana. Prošlu godinu smo izdržali i održali zdravstveni sistem, iako smo imali opstrukcije sa svih strana, a najviše od bivšeg ministra finansija, koji ne zna šta je zdravstveni sistem, jer mu je zdravstvo bilo na zadnjem mjestu. Imali smo i opstrukcije od strane tajkuna i pojedinih medija u njihovoj pomoći – kazao je nedavno Šćekić.

Izvor: DAN

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *