Održan skup zaposlenih u socijalnoj djelatnosti

U Ulcinju je održano druženje zaposlenih u socijalnoj djelatnosti. U pozdravnom govoru predsjednik Sindikata zaposlenih u socijalnoj djelatnosti Goran Simović je rekao:

Prvo bih pozdravio uvaženog Ministra rada i socijalnog staranja, gospodina Admira Adrovića i njegove saradnike, zatim ispred Saveza Sindikata Crne Gore, pozdravio bih uvaženog Predsjednika Skupštine Saveza sindikata, gospodina Ranka Božovića, uvažene direktore ustanova socijalne i dječje zaštite Crne Gore, naše goste iz regiona, to su uvažene kolege i prijatelje iznad svega, Vinko Lolić – Gerentološki centar Banjaluka, Tanja Živanov – Gerentološki centar Zrenjanin i na kraju, ali meni najbitnije, nećete mi zamjeriti, poseban pozdrav mojim dragim koleginicama i kolegama iz ustanova socijalne i dječje zaštite Crne Gore. Takođe bih iskoristio priliku da pozdravim i da se zahvalim našim prijateljima iz HTP „Velika plaža“, braći Matović, Željku i Marku i cjelokupnom osoblju ovog preduzeća koji su se evo po drugi put pokazali kao ljubazni i više nego srdačni domaćini.

Nakon dvije godine pauze, koja je kao što znate nastala usljed globalne pandemije, izazvane korona virusom, uspjeli smo da nastavimo tradiciju i organizujemo VIII po redu Skup zaposlenih u socijalnoj djelatnosti Crne Gore, čija je organizacija finansijski podržana od strane našeg Ministarstva, uz poseban doprinos Ministra Adrovića, kojem se ovom prilikom posebno zahvaljujem. Nećete zamjeriti ako nešto ne bude u redu, u zadnjem trenutku su sredstva obezbijeđena, tako da smo ja i moje kolege, predsjednici sindikalnih organizacija ustanova socijalne i dječje zaštite, kojima se još jednom zahvaljujem, imali maltene nedjelju dana za organizaciju ovog skupa.

Sindikat zaposlenih u socijalnoj djelatnosti Crne Gore je osnovan 2011. godine sa ciljem unapređenja kvaliteta i uslova rada, informisanosti i napredovanja zaposlenih u sistemu socijalne i dječije zaštite. Sistem socijalne zaštite u Crnoj Gori je u proteklih deset godina prošao kroz brojne izazove: najprije je sprovedena sveobuhvatna reforma sistema socijalne zaštite, a zatim je nastupila složena epidemiološka situacija izazvana korona virusom koja je uticala, kako na naše korisnike, tako i na sistem socijalne zaštite u cjelini. Sve promjene u reformskom dijelu implementirali su stručni radnici i saradnici zaposleni u ustanovama socijalne i dječije zaštite Zaposleni u socijalnoj djelatnosti Crne Gore su se kao i uvijek, a posebno u teškim vremenima pandemije istakli sa humanošću i nesebičnošću i stali u prve redove zaštite najugroženijih društvenih grupa, rizikujući svoje i zdravlje svojih najbližih. Da ne pominjem njihovo zalaganje i rad van radnog vremena, a u pojedinim ustanovama su dobrovoljno provodili i po više mjeseci u karantinu, zajedno sa korisnicima. Na ovaj način su pokazali da dijele vrijednosti same djelatnosti socijalnog rada, a to su humanost, altruizam i nesebičnost. Bavljenje socijalnim radom je veoma zahtjevno, jer podrazumijeva pružanje podrške i pomoći najugroženijim društvenim grupama i pokriva široku lepezu problema sa kojima se pojedinci suočavaju. Zbog svega ovog, kao i činjenice da su ljudski resursi najvažniji resurs kojim sistem raspolaže, mišljenja sam da zaposlenima u socijalnoj djelatnosti treba posvetiti više pažnje. Ovo Vam govorim jer, kao dugogodišnji radnik, znam koliko većina mojih kolega u skromnim  radnim uslovima i u ne baš sjajnoj materijalnoj situaciji, izgara na radnom mjestu u cilju dobrobiti korisnika.

Ali izgleda da naš rad i zalaganje nije uvijek prepoznato. Nijesmo prepoznati ni prošle godine kada je bila podjela turističkih vaučera za zdravstvene i prosvjetne radnike. Ipak smo u zadnji čas našli razumijevanje i izborili se da barem jedan dio naših zaposlenih (oko 500, mislim) dobije vaučere.

Isto tako dugo vremena nijesmo naišli na razumijevanje za ono što je svakako najvažnije za nas, a to je uvećanje koeficijenata složenosti. Od kada sam izabran, u decembru 2020. godine, pa negdje do kraja prošle godine, nebrojeno puta sam se obraćao mejlom i inicirao sastanke, vezano za izmjenu Granskog kolektivnog ugovora i korigovanja koeficijenata. Došli smo do određenih dogovora, ali je započeo projekat “Evropa sad”, i više se nije imalo sluha za uvećanje naših kofecijenata. Čekalo se i potpisivanje Opšteg kolektivnog ugovora, nakon čega je trebala da slijedi izrada našeg Granskog kolektivnog ugovora, ali pošto Opšti nije potpisan, tako nije mijenjan ni Granski. Sada smo ponovo počeli pregovore, dali predlog za  uvećanje koeficijenata, sada za 10 posto, a početkom godine još 5 posto, kako bi se izjednačili ili makar približili našim kolegama u zdravstvu. Nadam se da ćemo naići na razumijevanje, siguran sam da postoji veliki osnov i da se naši zaposleni i njihov rad počnu više vrednovati  cijeniti i da ćemo sa tim spriječiti odlazak naših zaposlenih, prvenstveno mislim na medicinsko osoblje. Ministar će nam sigurno reći više o tome, dokle se stiglo sa pregovorima sa ministarstvom finansija.

Još bih vas informisao da je 2020. godine prvi put od kada postojimo, postignut dogovor sa resornim ministarstvom i prvi put je otvoren Stambeni fond za zaposlene u socijalnoj djelatnosti Crne Gore. Posle dužeg perioda, pripreme i pregovora sa predstavnicima Vlade Crne Gore,  Ministarstva rada i socijalnog staranja, Ministarstva finansija i Saveza Sindikata Crne Gore, postignut je dogovor i potpisan Sporazum o podršci u rješavanju stambenih potreba. Sporazum je sklopljen na tri godine, a kasnije ćemo ga produžiti i naravno, shodno mogućnostima, unaprijediti. Obaveza Vlade je da, za te tri godine, uplaćuje sredstva shodno mogućnostima, ali ne manje od 125.000 eura. Tako da se sada na  posebnom računu za Stambeni fond nalazi 250.000 eura, i sa sredstvima koja bi trebala da se uplate ove godine imaćemo pristojan iznos da započnemo ovu priču i našim zaposlenima pomognemo u rješavanju osnovnog životnog pitanja. Pandemija je čitav proces usporila, ali je početkom ove godine urađen Pravilnik, poslat svim predsjednicima sindikalnih organizacija na razmatranje, na Skupštini koja je održana u julu, iznesene su sve primjedbe i sugestije zaposlenih, tako da će konačna verzija Pravilnika biti usvojena u narednih mjesec dana, zatim oformiti  komisije i početi sa raspodjelom sredstava.

Zbog svega iznesenog, možemo reći da jedan od ciljeva organizacije ovakvog skupa je i informisanje zaposlenih o svim bitnim stvarima vezanim za njihove uslove rada i socijalno – ekonomski status. Značaj ovog Skupa je, osim naravno u opuštanju posle stvarno izuzetno teškog perioda u prethodne dvije godine i u razmjeni iskustva između  zaposlenih u ustanovama socijalne i dječije zaštite u postupanjima prilikom pružanja različitih vrsta socijanih usluga, upoznavanje zaposlenih iz različitih ustanova ovog sistema, razmjenu iskustva o mogućnostima sistema i potrebama korisnika.  Skup ovog tipa  namijen je i  jačanju našeg Sindikata,  jačanju našeg jedinstva kao i jačanju saradnju sa resornim ministarstvom, odnosno Ministarstvom rada i socijanog staranja.

Na svima nama koji se trenutno nalazimo u sistemu socijalne i dječje zaštite i na onima, mladima koji će doći u ovaj sistem u bliskoj budućnosti ja bih rekao da leži i odgovornost države Crne Gore prema svojim najugroženijim građanima kao i prema svim onima koji zbog različitih društvenih okolnisti postaju direktni ili indirektni korisnici ovog sistema.

Ono što znam je da će Sindikat i dalje imati slične inicijative, a sve u cilju podizanja i našeg nivoa svijesti o značaju poslova koje obavljamo kako bi drugima pokazali kako možemo skladno i jedinstveno da fukcionišemo poštojući svakakog a najviše sebe.

Poštovani prijatelji  prije nego što dam riječ uvaženom Ministru, gospodinu Admiru Adroviću, želim još jednom da vas pozdravim, zahvalim na prisustvu I poželim ugodan boravak u ovom lijepom, kućnom ambijentu, kod naših domaćina, braće Matović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *