Socijalni dijalog u Crnoj Gori se u poslednje dvije godine na minimumu

Socijalni dijalog u Crnoj Gori se u poslednje dvije godine nalazi na tzv. minimumu, a takvo stanje je direktna posljedica ukupnih dešavanja – počev od kovid krize, nestabilne političko – ekonomske situacije u zemlji, do aktuelnih dešavanja u Ukrajini, ocijenjeno je na sastanku reprezentativnih socijalnih partnera, organizovan na inicijativu Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG), održan je danas u prostorijama Unije, uz učešće predsjednika UPCG Predraga Mitrovića, generalnog sekretara Unije slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) Srđe Kekovića, generalnog sekretara Saveza sindikata Crne Gore (SSCG) Duška Zarubice i članova njihovog najužeg rukovodstva.

Učesnici sastanka su razgovarali o konkretnim mjerama i preporukama koje socijalni partneri treba da primijene u narednom periodu, kako bi aktuelizovali neophodne procese i dodatno podstakli promjene koje imaju za cilj održivost crnogorske privrede i očuvanje radnih mjesta.

Predstavnici UPCG, USSCG i SSCG su dogovorili da će, u skladu sa ulogom i nadležnostima sva tri partnera, intezivirati socijalni dijalog i djelovanje usmjeriti na rješavanje zajedničkih pitanja, od interesa za položaj i poslodavaca i zaposlenih. Oživljavanje pregovora o Opštem kolektivnom ugovoru, kako je najavljeno, mogla bi biti aktivost kojom će ta saradnja i započeti.

Izvor: Dan

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *