U sudovima moguća obustava rada zbog malih zarada

Sindikat sudstva Crne Gore saopštio je da izražava duboku zabrinutost i nezadovoljstvo zbog potpisivanja Granskog kolektivnog ugovora (GKU) Sindikata uprave i pravosuđa sa Vladom Crne Gore zbog činjenice, kako tvrde, „da taj sindikat nije reprezentativni sindikat sudstva već prvenstveno državne uprave, dok je za sudstvo jedini reprezentativni sidnikat – Sindikat sudstva Crne Gore“.

Predsjednik Sidnikata uprave i pravosuđa Nenad Rakočević kazao je da su novim GKU zarade povećane u prosjeku 30 odsto, a da su pojedini sindikati pokušavali da opstruiraju to povećanje.

U odgovoru na Rakočevićeve navode i potpisivanje GKU navode da je rezultat parafiranja tog akta diskriminatorni odnos prema radnicima u sudovima i Sekretarijatu Sudskog savjeta u odnosu na radnike državne uprave.

– Ovo se najočiglednije može vidjeti u primjerima samostalnih referenata. Koeficijent samostalnog referenta uprave sa 4.1 povećan je na 6.2, dok je samostalnom referentu u sudu koeficijent sa 5.1 povećan na 6.2, uprkos činjenici da je Sindikat sudstva Crne Gore Granskim kolektivnim ugovorom tražio istovjetno povećanje koeficijenta, odnosno 7.1. Istina, par sudova nalaze se trenutno u Sindikatu uprave i pravosuđa u kojima zaposleni sa srednjom stručnom spremom su, takođe, nezavodoljni potpisivanjem istog. S obzirom na to da je očigledno da se ne radi o istom povećanju zarada, razumljivo je nezadovoljstvo zaposlenih u sudstvu, a koje kao krajnji cilj može dovesti do obustave rada, što bi znatno oštetilo državu – navode u Sindikatu sudstva na čijem je čelu Dejan Đukić.

Naglašavaju da su sporni i drugi članovi ugovora potpisanog od strane Sindikata uprave i pravosuđa i Vlade Crne Gore, a koji, kako tvrde, nanose štetu zaposlenima u sudstvu i Sekretarijatu Sudskog savjeta.

– U pomenutom Ugovoru takođe nigdje nijesu tretirani pripravnici u sudovima, a takođe i savjetnici iz grupe poslova „D“ su nezavodoljni. Nezadovoljstvo izražavaju i zaposleni u računovodstvu u sudovima, kao i ostali kojima nijesu prepoznata zvanja. Otpremnine se ne pominju, a zimnica se tretira kao „može, a ne mora“, što je Sindikat sudstva predložio u svom Granskom i o istim pregovarao sa resornim ministrom. Zaposlenim u Sekretarijatu sudskog savjeta potpisivanjem GKU Uprave i pravosuđa, došlo je do smanjenja koeficijenata koji su ostvarili povećanjem u skladu sa odredbom čl. 22 stav 3 Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru. Usvajanjem ovakvog Ugovora od strane Uprave i pravosuđa prestala je da važi Odluka Sudskog savjeta u čl. 49a, što je kranje diskriminatorsko, jer istim Zakonom u čl. 22 stav 3 zaposleni u službi Skupštine se izdvajaju a zaposleni u Sekretarijatu se brišu. Sindikat sudstva Crne Gore će istrajati u namjeri da nadležni prepoznaju ove probleme i nada se da će dobiti podršku od strane premijera, ali i Ministarstva pravde i Ministarstva finansija, kako bi sudstvo i tužilaštvo zaista postali nezavisna grana vlasti, a što im je garantovano Ustavom – navode u sindikatu.

Iz Sindikata sudstva su „Danu“ dostavili rješenje od 26. jula 2019. godine kojim se utvrđuje reprezentativnost na nivou grane djelatnosti Sindikatu sudstva Crne Gore sa sjedištem u Podgorici.

Hoće ugovor za sebe

U Sindikatu sudstva podsjećaju da je njihov prioritet donošenje Granskog kolektivnog ugovora za oblast sudstva i uređenje obima njihovih prava i obaveza.

– Naglašavamo da je članom 184 Zakona o radu, propisano da Granski kolektivni ugovor u grani djelatnosti za državne organe zaključuju reprezentativni sindikat i Vlada. Takođe, članom 185 istog Zakona propisano je da su učesnici u zaključivanju kolektivnog ugovora dužni da pregovaraju, a ukoliko u roku od tri mjeseca od početka pregovora, odnosno podnošenja predloga teksta kolektivnog ugovora ne postignu dogovor, da se obrate Agenciji za mirno rješavanje sporova. U skladu sa navedenim zakonskim odredbama obaveza Vlade i njenih predstavnika je da nastave pregovore o zaključivanju i sadržini predloga Granskog kolektivnog ugovora za oblast sudstva koji im je u decembru prošle godine Sindikat sudstva dostavio na razmatranje. Stava smo da će ignorantski odnos prema navedenoj, a zakonom utvrđenoj obavezi, značiti kršenje Ustavom i zakonom zagarantovanih prava zaposlenih u sudstvu da pomoću svog reprezentativnog sindikata ostvare svoja prava – dodaju u sindikatu.

Izvor: Dan

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *