Zarubica razgovarao sa predstavnicima EKS

Generalni sekretar Saveza sindikata Crne Gore Duško Zarubica i savjetnik generalnog sekretara Evropske konfederacije sindikata (EKS) za Jugoistočnu Evropu Józef Niemiec razgovarali su 31. oktobra 2022. godine u Podgorici o aktuelnim temama koje se odnose na snaženje sindikalizma i konkretnim aktivnostima na tom planu. U razgovorima su učestvovali Miodrag Pantović iz Regionalne projektne kancelarije EKS, Beograd i Vladimir Krsmanović, rukovodilac iz Sektora za međunarodnu saradnju i projekte Saveza sindikata Crne Gore.

Potenciran je značaj zajedničkog rada i jedinstvenog mišljenja radničkih organizacija o svim pitanjima od značaja za zaposlene jer bi, u protivnom, njihovo rivalstvo itekao štetilo sindikalnom pokretu. Ukazano je na činjenicu da se članstvo u EKS uspostavlja isključivo prepoznatljivim, veoma dobrim sindikalnim radom, a takvim sindikatima će ova evropska sindikalna institucija uvijek biti logistika.

Duško Zarubica, ukazujući na uspješnu saradnju sa USSCG kazao je da je njihov zajednički rad rezultirao donošenjem značajnih zakona, a dogovoren je i uskoro će biti potpisan novi Opšti kolektivni ugovor. Najvažnije novine ovog ugovora su: uvećanje zarade kod dvokratnog rada, nadoknada za pripravnost kao i 80 odsto veća dnevnica za rad nedjeljom uz slobodan dan tokom sedmice.

Józef Niemiec je izrazio važnost sinergijskog djelovanja naših sindikata što umnogom snaži radnički pokret, a time i prava i položaj zaposlenih. Dodao je da je takva saradnja za respekt i da je treba nastaviti i razvijati. On je upitao da li se odlaganje integracija u EU negativno odražava na našu zemlju, a odgovoreno je da je evropski put orijentacija ove kao i prethodnih vlada Crne Gore.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *