Zaposleni u socijalnoj djelatnosti traže veće zarade

Sindikat zaposlenih u socijalnoj djelatnosti Crne Gore traži veće zarade i poboljšanje uslova zaposlenih. To je saopšteno nakon jučerašnjeg sastanka predsjednika i potpredsjednika Sindikata zaposlenih u socijalnoj djelatnosti Crne Gore Gorana Simovića i Nikole Popovića, sa ministrom finansija Aleksandrom Damjanovićem, ministrom rada i socijalnog staranja Admirom Adrovićem i državnim sekretarom u Ministarstvu rada i socijalnog staranja Darkom Stojanovićem.

Predstavnici Sindikata ukazali su da su zaposleni u socijalnoj djelatnosti Crne Gore dugo godina nepravedno diskriminisani, prvenstveno što se tiče njihove uloge i mjesta u društvu, a takođe i u pogledu zarada, odnosno uvećanja koeficijenata složenosti za utvrđivanje zarade.

“Konačno je došlo vrijeme da se to promijeni, da se ispravi donekle kriva slika o crnogorskoj socijali, da se istakne značaj našeg zanimanja i da se naš zaposleni počne vrednovati onako kako zaslužuje. Mnogo puta smo, u posljednje dvije godine, nadležnima slali zahtjeve za uvećanje koeficijenata, ali nijesmo naišli na razumijevanje. Do korone smo maltene bili izjednačeni sa zdravstvom, ali je pandemija učinila da se zdravstvu u više navrata uvećaju zarade, naravno opravdano, ali je isto tako potpuno neopravdano da mi ostanemo na istim koeficijentima. Borbu sa koronom su vodili i naši zaposleni, kako u ustanovama, gdje su bili mjesecima u karantinu i nijesu dozvolili scenario iz Italije, iz Bergama, tako i zaposleni u centrima za socijalni rad, koji su bili u svakodnevnom direktnom dodiru sa svojim korisnicima koji spadaju u najugroženije kategorije društva”, navodi se u saopštenju koje potpisuje Simović.

Prema njegovim riječima, ukazali su i ovog puta da nikad nijesu bili neskromni, niti ucjenjivali i pozivali na revoluciju, kao razumni ljudi očekujući da će se i njih neko sjetiti.

“Mi jesmo mali sistem, ali se na njemu temelje sve one vrijednosti koje država Crna Gora baštini. Obavljamo takvu djelatnost da na nama, slobodno možemo reći, leži odgovornost države prema njenim najugroženijim građanima. Ne želimo ni sada da na bilo koji način ugrozimo ni finansije, ni budžet, a ni našu Crnu Goru – samo hoćemo da se uvaži naš rad i da budemo tretirani ravnopravno sa zaposlenima u ostalim djelatnostima”, istakao je on.

Simović kaže da su naišli na razumijevanje ministra Adrovića i njegovih saradnika, koji su odmah uvidjeli njihov rad i probleme sa kojima se susrijeću i pružili punu podršku u realizaciji njihovih zahtjeva.

“Sa svim zahtjevima i problemima smo upoznali i ministra Damjanovića, sa kojim je dogovoreno uvećanje koeficijenata zaposlenih, ali da će se kroz dalje pregovore doći do procenta koji će biti prihvatljiv za obje strane i približan naravno ostalim djelatnostima. Takođe, je naglašeno da se odmah mora početi sa radom na izmjenama i dopunama Granskog kolektivnog ugovora za socijalnu djelatnost, koji bi se potpisao u decembru, kako bi se i na taj način unaprijedio položaj i materijalni status zaposlenih i riješili mnogi drugi problemi, koji su se nagomilali sa usložnjavanjem i povećanjem obima posla u socijalnoj djelatnosti”, zaključio je Simović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *