Predlog Opšteg kolektivnog ugovora upućen Vladi na mišljenje

Ministarstvo rada i socijalnog staranja uputilo je Predlog Opšteg kolektivnog ugovora Vladi za dobijanje mišljenja.

Kako je saopšteno iz Ministarstva rada danas je održana sjednica Socijalnog savjeta Crne Gore, kojom je predsjedavao predsjednik Savjeta, ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović.

Na sjednici je konstatovano imenovanje novih predstavnika Vlade Crne Gore u Savjetu.

“Osim članova sjednici je prisustvovao i generalni direktor Direktorata za držani budžet Bojan Paunović, koji je upoznao Savjet sa Prijedlogom zakona o budžetu Crne Gore za 2023. godinu”, saopšteno je iz Ministarstva rada. 

Kako se navodi, Savjet je još jednom naglasio da je potrebno da socijalni partneri budu upoznati sa planiranim budžetom prije nego bude upućen u skupštinsku proceduru.

“Zakon o budžetu je bitan sa aspekta zaposlenih u javnom sektoru, ali i privrede čiji su fokus interesovanja poreska opterećenja”, navodi se u saopštenju.

U tom kontekstu razmijenjena su mišljenja i o potrebama izmjena i dopuna Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, ali i inicijativu o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodok fizičkih lica.

“Stav Vlade Crne Gore po pitanju inicijativa za izmjene ova dva i još nekih propisa dao bi više prostora socijalnim partnerima da dođu do kompromisnih rješenja tokom pregovora na nivou više granskih kolektivnih ugovora. Kada je riječ o stavu Vlade Crne Gore o Predlogu Opšteg kolektivnog ugovora, predsjednik Savjeta je informisao članove da je Ministarstvo rada i socijalnog staranja, kao resorno Ministarstvo uputilo Predlog OKU u proceduru za dobijanje mišljenja Vlade”, navodi se u saopštenju Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *