Sindikat pomoraca: Abazović da navede pravni osnov koji omogućava Vladi kupovinu akcija Port of Adrije

Samostalni sindikat radnika u pomorskom brodarstvu i transportu Crne Gore pozvao je premijera Dritana Abazovića da navede pravni osnov koji omogućava Vladi kupovinu akcija Port of Adrije (PoA) i istovremeno je oslobađa od obaveze raskida kupoprodajnog ugovora sa Global Portsom.

Oni su reagovali nakon jučerešnje izjave Abazovića, koji je tokom posjete Baru, kako prenosi Primorski portal, na pitanje, ako Vlada kupi većinski paket akcija Global Portsa i vrati PoA u državno vlasništvo, ko će platiti dug od 30 miliona eura koji ima Port of Adria, odgovorio “novi vlasnik” i dodao “ne znam zašto se ljudi sjekiraju ako nisu dio pregovora“.

On je između ostalog i uputio poruku radnicima PoA.

„Dozvolite da rješavamo probleme. Da ste se bunili ranije ne bi nikada došli u tu situaciju. Dozvolite situaciju koju imamo da riješimo na najbolji mogući način. Ničija prava neće biti povrijeđena. Ko će plaćati dugove, ko će uzeti kredite, uzeće ih novi vlasnik. To je potpuno normalno. Nemojmo dozvoliti da svojom logikom, sujetama karakterističnim za naš narod uđemo u sporove koji će da traju 10, 15 godina i koji će čitav Bar i Crnu Goru da povedu na jako nizak nivo. Suprotno razmišljanje, možda ćemo u ovom trenutku i da platimo više, ali mi ćemo da napravimo Luku Bar koja će da naparvi 10 puta veći profit nego danas i sve to će da nam se isplat“, naveo je Abazović.

Iz pomenutog Sindikata su saopštili da su očekivali odgovor Abazovića na gorepomenuto pitanje, ali da je on u potpunosti izostao.

„Umesto toga, dobili smo pokušaj disciplinovanja Sindikata i zaposlenih sa obrazloženjem koje je neodrživo. Ovo sa razloga što se, nasuprot navodima premijera, lučki sindikalci bune protiv vladinih politika u Luci Bar još od 2009. godine kada je doneta odluka o restrukturiranju Luke Bar. Međutim, ranije Vlade su se, baš kao i sadašnja, oglušile o stavove Sindikata, zbog čega imamo haos u Port of Adriji kao posledicu površnog pristupa Vlade kompleksnom sistemu luke Bar. Dalje, nasuprot navodima premijera, članice Sindikata, sindikalne organizacije Luke Bar i Port of Adrije su podnijele krivične prijave protiv onih koji su izvršili privatizaciju Port of Adrije, odnosno pokušali privatizaciju Luke Bar. Valja ukazati ovim putem na činjenicu da nije bilo Sindikalne organizacije Luke Bar, danas bismo imali poljski Global Ports u Luci Bar. Iz prednjeg proizilazi da su sindikati odradili ono što za šta ih premijer neosnovano proziva, a zaposleni to očekivali od njih. Da li će Vlada uraditi ono što sindikati i zaposleni to očekuju od nje, a kupoprodajni ugovor sa Global Portsom je na to obavezuje“, naveli su iz Sindikata u saopštenju koje potpisuje predsjednik Agim Mila.

U saopštenju se dodaje da je za Vladu veći problem navodni javašluk zaposlenih u Barskoj plovidbi (koji su ostvarili milionski profit u prošloj godini), nego što su to loši rezultati Global Portsa u Crnoj Gori.

„Da li će ostali sadašnji i budući investitori koji ostave haos za sobom biti, takođe, nagrađivani milionskim iznosima? Koji je sistem vrednosti trenutno na snazi“, upitali su iz Sindikata.

Izvor: Vijesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *