Ministarstvo finansija: Obezbijeđena sredstva za povećanje zarada u javnom sektoru

Ministarstvo finansija aktivno pregovara i finalizuje detalje u vezi novog Granskog kolektivnog ugovora za upravu i pravosuđe kojim je, između ostalog, predviđeno povećanje zarada državnih službenika i namještenika na državnom i lokalnom nivou, saopšteno je iz tog resora.

Sredstva za povećanje zarada u javnom sektora, kako se navodi u saopštenju, su obezbijeđena i biće realizovano nakon što se zaključi granski kolektivni ugovor “čije se usaglašavanje privodi kraju”.

“Budući da je njihova materija mnogo kompleksnija od samog uvećanje koeficijenata na zarade i podrazumijeva usaglašavanje mnogo drugih elemenata u funkciji poboljšanja uslova rada i statusa ove veoma brojne kategorije zaposlenih, Ministartsvo finansija u intenzivnom dijalogu sa predstavnicima reprezentativnog Sindikata uprave i pravosuđa, detaljno i uspješno finalizuje rješenja koja će biti dugoročno održiva”, dodaju.

Iz Ministarstva naglašavaju da je Vlada odlučna da “zaokruži postojeći dogovor objedinjavanjem svih značajnih elemenata tog ugovora”.

Predmet dogovora, kako se dodaje, je da rast zarada, samo u ovoj godini, “bude najmanje 20 odsto, a dogovoren je i rast u naredne dvije godine”.

“Zajednički je zaključeno je da je od činjenice da li će se zarada uvećati 1. februara ili 1.marta, mnogo važnije da se, u mjeri mogućeg, značajno unaprijede i druga pitanja važna za zaposlene u državnoj službi. Značaj drugih elemenata granskog kolektivnog ugovora očigledno je nepoznanica za zlurade kritičare kojima nedostaje elementarna informisanost i razumijevanje materije. Navedeno ne čudi, ako uzmemo u obzir da su isti kreatori pogrešnih odluka, koje za posljedicu imaju ugroženo finansiranje zdravstvenog sistema i prethodno nijesu pokazali elementarnu brigu o najranjivijoj kategoriji društva- penizonerima. Izostanak znanja i informisanosti, stavljen je u svrhu manipulacije javnosti i politizacije neutemeljenih stavova”, poručili su iz resora Damjanovića.

Podsjetili su javnost na povećanje zarada koja su realizovana u toku prethodne godine.

“Samo od jula prošle godine, Vlada obezbijedila povećanje zarada za zaposlene u vojsci, Upravi policije, prosvjeti, Ustanovi učeničkog i studentskog standarda, ustanovama socijalnih djelatnosti, kao i nemedicinskom kadru u zdravstvenoj djelatnosti, čime je gotovo 30 000 zaposlenih unaprijedilo materijalni status. U cilju nastavka politike zaštite standarda građana, za februar 2023. godine smo predvidjeli povećanje zarada za zaposlene u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva, Univerzitetu Crne Gore -neakademskom kadru, (akademskom kadru od 1. jula 2022. godine izmjenom Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru zarada je povećana za oko 50 odsto), dok je u toku i realizacija aktivnosti oko povećanja zarada zaposlenih u oblasti kulture”, stoji u saopštenju.

Naglasili su da je povećanje zarada  “izvjesno i budžetski predviđeno”.

“Sa ciljem da šira javnost bude istinito informisana, naglašavamo da je povećanje zarada državnih službenika i namještenika, kao i ostalih zaposlenih u javnom sektoru, izvjesno, budžetski predviđeno, kao i da najvažniji element ne predstavlja podatak da li će se povećanje realizovati ovog ili narednog mjeseca, već je suština u dobro ispregovaranim svim elementima granskog ugovora i postizanju dugoročne koristi zaposlenih i unapjređenju njihovog materijalnog statusa”, zaključuju iz MF.

Izvor: CDM

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *