Održan sastanak na temu Granskog kolektivnog ugovora za oblast uprave i pravosuđa

Juče je u organizaciji Sindikalnog povjereništva Saveza Sindikata Crne Gore u Pljevljima održan sastanak predstavnika Sindikalnih organizacija koje pripadaju Sindikatu Uprave i pravosuđa Crne Gore. Sastanku su takođe prisustvovali predstavnici Sindikalnih organizacija Centra za kulturu, MUP-a i Vodovoda. Tema sastanka je bila nedavno potpisani Granski kolektivni ugovor za oblast uprave i pravosuđa (GKU) koji je u primjeni od 15. februara ove godine.

Predsjednik Sindikalnog povjereništva SSCG Pljevlja Ratko Pejović u uvodnom izlaganju upoznao je prisustne o razlozima organizacije sastanka. Istakao je da je pored značajnog uvećanja koeficijenata složenosti poslova GKU donio i mnoge druge odredbe i benefite po zaposlene a koje je, smatra Pejović potrebno približiti zainteresovanom članstvu.

Predsjednik Sindikata Uprave i pravosuđa Crne Gore Nenad Rakočević informisao je prisutne o samom toku pregovora GKU i teškoćama sa kojima su se kao sindikat susretali. Rakočević je izrazio zadovoljstvo potpisivanjem GKU koji će po prvi put za više hiljada zaposlenih u javnom sektoru pored značajnog uvećanja zarada zaposlenim donijeti i mnoge druge povoljnosti.

Šef Pravne kancelarije Sindikata Uprave i pravosuđa i rukovodilac pregovaračkog tima Saša Šimun detaljno je obrazložio izmjene, odnosno pojedinačna rješenja koje je donio novi GKU, a u odnosu stari. U svom izlaganju suštinski je uputio na veliki značaj određenih normi koje nisu toliko vidljive u odnosu na koeficijente.

Tokom sastanka predstavnici Sindikata Uprave i pravosuđa Crne Gore odgovarali su na pitanja prisutnih, dok će zvanično pojedinačne nejasnoće rešavati Odbor za praćenje, primjenu i tumačenje GKU.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *