PRESS POVODOM MEĐUNARODNOG DANA DOSTOJANSTVENOG RADA – MATERIJALNI I SOCIJALNI POLOŽAJ RADNIKA JE SVE TEŽI

Međunarodni praznik Dan dostojanstvenog rada u Crnoj Gori nema razloga  da se slavi jer se ne možemo pohvaliti dostojanstvenim radom, zbog velikog broja nezaposlenih, malih neredovnih plata, velikog broj rada po ugovorima, pogotovo kod agencija za zapošljavanje gdje mogućnost zloupotrebe velika – poručeno je iz Sindikata uprave i pravosuđa Crne Gore.

Predsjednik ovog sindikata Nenad Rakočević je na konferenciji povodom Dana dostojanstvenog rada 7. oktobra istakao da u Crnoj Gori poslodovaci iskorišćavaju radnike i ne uplaćuju im doprinose. On je ukazao na sve teži materijalni i socijalni položaj radnika i sve restriktivnije zakonske propise i manja prava radnika. 

–  Eksploatišu radnike na način što ih zapošljavaju po mjesec dva nakon toga ih otpuste, a ne plate im taj rad koji su zaradili za taj period. Veoma je slab i socijalni dijalog – kazao je Rakočević.

On objašnjava da je Dan dostojansvenog rada praznik koji slavi čitav svijet i to je simbol borbe koji podrazumijeva siguran i redovan posao, dobru platu poštovanje radnih i ličnih prava radnika, socijalno i zdravstvenu zaštitu, dostojanstven život i dostojanstvenu penziju. Dostojanstven rad podrazumijeva socijalni dijalog, odnosno kolektivno pregovaranje, te regulisanje svih odnosa kroz kolektivne ugovore gdje.

– Mislimo da treba da se podigne svijest radnika, građana, poslodavaca i Vlade da je dostojanstveni rad jedini način da se izađe iz siromaštva, da je on ključan za izgradnju demokratije i za pozitivnu socijalnu politiku. Takođe treba podići svijest svih da prijavljuju sve vrste diskriminacije i mobinga kao i sve ostale vrste zloupotreba – poručio je Rakočević.

On naglašava da su radnici ogorčeni niskim standardom, otpuštanjima, sporim zapošljavanjem, maksimalnom eksplotacijom do granica izdržljivosti pogotovo u privatnog sektoru gdje ima primjera mnogo. 

– Vlada je usvojila plan o reformi javne uprave gdje je akcenat stavljen na otpuštanju radnika, iako imamo veliki broj nezaposlenih, mi ćemo se boriti i nadam se izboriti da do toga ne dođe sredstvima koja ćemo koristi u okviru zakonskih mogućnosti – kazao je Rakočević.

On je dodao da dostojanstveni rad treba da bude u središtu aktivnosti ne samo sindikata nego i Vlade jer to preduslov za ekonomski oporavak za izgradnju demokratije, za stabilne ekonomije gdje su na prvom mjestu radnici odnosno građani i njihove porodice.

Predsjednik strukovnog odbora vatrogasaca Ratko Pejović ukazao na veoma loš položaj vatrogasaca, dok je predsjednica sindiklane organizacije Ministarstva pravde Dijana Milić ukazala na veoma težak položaj zaposlenih u privatnom sektoru.

–  Svjedoci smo ružnog kršenja i propisa zakona, izrabljivanja radnika, pogotovo žena koje su majke. One ne mogu da svoj posao obavljaju na adekvatan način jer su non stop izložene pritiscima , nemaju pravo ni na bolovanje, ni na određene stvari koji žene u državnom sektoru imaju – poručila je ona. 

Predsjednk Sindikata Ziks-a i sekretar Sindikata uprave i pravosuđa Predrag Spasojević ukazao je na težak položaj zaposlenih u privatnom sektoru i da oni obraćaju pažnju na njih zato što su u međusobnoj vezi.

– Državna uprava je servis privatnog sektora – poručio je Spasojević dodajući da se moraju boriti zajednički sa ostvarenje prava.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *