RJEŠAVANJE STAMBENIH POTREBA ZAPOSLENIH U SOCIJALNOJ DJELATNOSTI

Sa Sindikatom zaposlenih u socijalnoj djelatnosti razgovara o izmjeni granskog kolektivnog ugovora kako bi se našao način za obezbjeđenje finansijske podrške osnovanom Stambenom fondu u toj djelatnosti, i tako stvorili uslovi za stambeno zbrinjavanje zaposlenih u socijali, kazao je ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić.

Purišić je učestvovao na sedmom skupu zaposlenih u socijalnoj djelatnosti, koi se održava u Ulcinju a koji je okupio zaposlene iz 22 ustanove iz Crne Gore, kao i njihove kolege iz Bosne i Hercegovine i Srbije.

Kako je saopšteno iz Ministarstva rada i socijalnog staranja Purišić je tom prilikom istakao značaj tradicionalnih skupova zaposlenih u socijalnoj djelatnosti jer su, kako je kazao, odličan model za razmjenu dobrih iskustava u radu unutar sistema i našeg regiona.

– To je i prilika da se obezbijedi direktna komunikacija zaposlenih koji rade neposredno sa građanima i donosioca odluka u sistemu. Tako smo lakše prepoznali potrebe u sistemu socijalne zaštite i podigli ukupne administrativne kapacitete u centrima i ustanovama za socijalni rad, a time podigli i kvalitet pruženih usluga – kazao je Purišić.

On je istakao da zaposleni u socijalnoj djelatnosti rade za zajednicu važan posao, koji je ujedno zahtjevan i zahvalan jer u ime društva pružaju podršku građanima koji su u riziku i socio-ekonomskim poteškoćama.

 – Vlada i MRSS rade na unapređenju položaja zaposlenih i u sistemu socijalne djelatnosti kroz popravljanje uslova njihovog rada i njihovog materijalnog položaja – dodao je Purišić.

Ministar je kazao da se sa Sindikatom zaposlenih u socijalnoj djelatnosti razgovara o izmjeni granskog kolektivnog ugovora kako bi se našao način za obezbjeđenje finansijske podrške osnovanom Stambenom fondu u toj djelatnosti, i tako stvorili uslovi za stambeno zbrinjavanje zaposlenih u socijali.

Predsjednik Sindikata zaposlenih u socijalnoj djelatnosti Nenad Mijušković podsjetio je da je rješavanje stambenog pitanja decenijski problem koji, kako je rekao, zaposleni nose na leđima i koji je napokon krenuo putem rješavanja.

– Moram reći da su se priključivanjem našeg Sindikata Savezu sindikata Crne Gore i uz njihovo učešće u pregovorima koji su vođeni sa predstavnicima resornog Ministarstva stvari promijenile i da je došlo do realizacije početnih koraka, odnosno formiranja Stambenog fonda Sindikata sa pratećim pravnim aktima – kazao je Mijušković.

Nakon toga, kako je dodao, nastavljeni su pregovori po pitanju određivanja budžetskih sredstava na nivou godine, koja bi se uplaćivala u ovaj fond.

– Ono što je posebno važno jeste predlog da ovaj sporazum bude obavezujući, trajan i u tom smislu se razmišlja i o mogućnosti da se kao poseban član uvrsti u granski kolektivni ugovor. U ovom dijelu pronalaženja što boljeg i trajnijeg modela pregovori sa Ministarstvo rada i socijalnog staranja su u toku -naveo je Mijušković.

Generalni sekretar Saveza Sindikata Crne Gore Duško Zarubica kazao je da je Sindikat zaposlenih u socijalnoj djelatnosti najmlađi granski sindikat, ali da je dao doprinos ne samo zaposlenima u toj djelatnosti, nego i Savezu Sindikata Crne Gore.

Zarubica je rekao da se kroz ovakve susrete stvara još veće jedinstvo i da se samo sindikalnom solidarnošću može odgovoriti svim izazovima.

Prisutnima se obratio i predsjednik Opštine Ulcinj Ljoro Nrekić, koji je kazao da je ovakvo druženje prilika za razmjenu mišljenja i iskustava i podsjetio na potrebu saradnje zaposlenih u socijalnoj djelatnosti sa lokalnim samoupravama u rješavanju socijalnih problema.

Skup je ujedno bio i prilika da se uruče zahvalnice određenom broju zaposlenih za izuzetan doprinos razvoju sistema socijalne i dječje zaštite.  

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *