Policajci su nerijetko žrtve omalovažavanja

Najveći problem policijskih službenika jeste odnos društva prema njima. Uočeno je da građani često zloupotrebljavaju i poistovjećuju policiju sa granama vlasti, često ih napadaju i omalovažavaju posao i ličnost policajca, nanose ličnu i profesionalnu štetu onima koji zbog njih postoje – kazao je u razgovoru za Pobjedu predsjednik Sindikata Uprave policije Mladen Šuškavčević.

On upozorava da takve napade, pravosudni organi u određenim situacijama ne prepoznaju kao napad na jezgro bezbjednosnog sistema.

Uslovi

– Vlada konstantno unapređuje položaj službenika Uprave policije, ali bismo željeli da to bude na još efikasniji način, unapređujući materijalne uslove života službenika, kroz sagledavanje mogućnosti za unapređenje ličnih zarada, prihvatanje posebnog kolektivnog ugovora, propisivanje uslova za penzionisanje službenika policije uvažavajući težinu, opasnost i nivo opterećenosti službenika policije kroz konstantno izlaganje stresu i drugim okolnostima koje policijsku profesiju izdvajaju od drugih u državnoj upravi – naglasio je Šuškavčević.

Policija ima, ističe on, jednu od najodgovornijih funkcija u bezbjednosnom sistemu. Upravo zbog toga životi policijskih službenika su u stalnoj opasnosti.

– Policijski službenici se kooperativno odnose prema cjelokupnom bezbjednosnom sistemu, a posebno prema građanima. Odgovornost zahtijeva da se državni sistem, građani i međunarodni subjekti odgovorno odnose prema visokorizičnoj profesiji kao što je policijska. Policijski službenici se, bez obzira na sve problem sa kojima se suočavaju, odnose i u budućnostiće se odnositi, čemu Sindikat Uprave policije daje poseban značaj, na krajnje odgovoran način. Državni službenici se moraju prilagođavati stvarnoj situaciji, pokušavajući da dobiju najbolji modalitet da riješe pitanja koja su od značaja za njihov status u društvu i kvalitetnije živote njih i članova njihovih porodica – kazao je Šuškavčević.

Sindikat Uprave policije, ističe naš sagovornik, preduzima različite aktivnosti za unapređenje statusa policijaca, prije svega materijalnog položaja.

Pravni okvir

– Posebno insistiramo da se stvore uslovi za što sigurniji normativno-pravni ambijent u kome će se do detalja urediti položaj i odgovornost službenika policije, materijalni uslovi života i lične zarade, kvalitetniji uslovi za penzionisanje i unapređenje pravne zaštite policijskih službenika. Insistiramo i na normiranju njihove obučenosti i profesionalnosti – kazao je Šuškavčević.

Podsjetio je i da brinu o rješavanju stambenih pitanja članova Sindikata Uprave policije i članova njihovih porodica kroz kupovinu stanova po povlašćenim uslovima i dodjelu kredita za kvalitetnije rješavanje stambenih potreba, što bi,kako kaže, trebala da bude i osnovna misija svakog sindikata i poslodavca.

Sindikat je formirao Centar za zaštitu policijskih službenika koji će se baviti svim pitanjima pravne zastite službenika.- Napravljen je prvi korak. Organizovana je Međunarodna konferencija o pravnoj zaštiti policijskih službenika. Konfereciji su prisustvovali predstavnici sudstva, tužilastva, NVO, Savjeta za građansku kontrolu rada policije, Uprave policije kao i gosti iz sindikata policija regiona. Na konferenciji su razmijenjena iskustva, ukršteni argument oko važnih pitanja, ali i dogovorene smjernice za dalju saradnju – kazao je Šuškavčević dodajući da je jedan od planova i zadataka novoosnovanog Centra u budućem periodu organizovanje edukacije policijskih službenika na temu njihove pravne zaštite. 

Izvor: Pobjeda

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *