Vatrogasci i vojnici nemaju opremu za gašenje požara

Vojska Crne Gore ima 200 pripadnika koji se po potrebi mogu uključiti u gašenje požara, od kojih je 50 operativno u svakom trenutku, ali im nedostaje lična zaštitna oprema za te aktivnosti. To je konstatovano u Izvještaju o stanju sistema zaštite i spasavanja, a precizira se da nije bolja situacija ni u nekim vatrogasnim stanicama, pa tako u nekoliko službi za zaštitu i spasavanje u opštinama Plav, Šavnik, Andrijevica, Petnjica, Kolašin i Rožaje nedostaje lična i kolektivna oprema za kvalitetan odgovor na pojedine hazarde, prije svega požare u zatvorenim prostorima, tehničke intervencije prilikom saobraćajnih udesa, poplave, zemljotres i slično.

– Objekti u kojima su smještene službe zaštite i spasavanja u: Podgorici, Baru, Ulcinju, Plužinama, Plavu, Herceg Novom, Cetinju, Bijelom Polju, Šavniku, Andrijevici, Žabljaku, Beranama, Mojkovcu, Danilovgradu i Gusinju u značajnoj mjeri ispunjavaju neophodne uslove za smještaj pripadnika i tehnike službi zaštite i spasavanja, za razliku od objekata službi zaštite i spasavanja: u Kotoru, Petnjici, Budvi, Nikšiću, Pljevljima, Rožajama,Tivtu, i Kolašinu, gdje to pitanje nije još uvijek adekvatno riješeno – ukazuje se u izvještaju.

Vatrogasci navode da uskoro počinje požarna sezona, te očekuju da se umjesto aplauza i divljenja kako se bore sa vatrenim stihijama, svi sjete da ne treba da pale vatru na otvorenom i da im država i opštine obezbijede potrebnu opremu da bi se živi vratili sa intervencija. Prema riječima Ratka Pejovića predsjednika Strukovnog odbora vatrogasaca-spasilaca nedostaci u službama zaštite su evidentni i to se mora mijenjati hitno.

– Nekoliko puta sam rekao, nama ne trebaju aplauzi i divljenje, nego samo mogućnost da radimo svoj posao kako treba i da budemo zaštićeni. Pogledajte nekad kako nam vatrogasci idu na teren, sa čim oni idu na vatru. Maltene goloruki, ta oprema ili je loša ili je nema. To destimuliše mlade ljude da budu vatrogasci, jer vide da je taj posao rizičan, nedovoljno plaćen i sjete te se tek kada se desi neka kataklizma. Sada imamo situaciju da vatrogasci na sjeveru kupuju zaštitnu opremu, a to je vrlo skupo i to treba da obezbijedi služba u kojoj rade – ukazuje Pejović.

On navodi da postoje pomaci u određenim službama zaštite, ali da to nije dovoljno.

– Problemi se u službama zaštite i spasavanja najčešće rješavaju kroz donacije, a to često nije dovoljno i to treba država da riješi – kaže Pejović.

Izvor: DAN

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *