Moguće kašnjenje plata medicinarima

Plate zaposlenima u zdravstvu ovog mjeseca možda neće biti isplaćene na vrijeme, jer prema saznanjima Sindikata zdravstva, obračun zarada još nije završen.

Kako je za Pobjedu rekla predsjednica tog Sindikata dr Ljiljana Krivokapić do sada su zarade isplaćivane najkasnije do 10-og u mjesecu i nikada nije bilo kašnjenja.

Kazneni poeni

– Iz računovodstva su nas informisali da obračun zarada nije završen. Nadamo se da će plate biti isplaćene do subote i da neće biti kašnjenja – kazala je dr Krivokapić, dodajući da su granskim kolektivnim ugovorom predviđeni kazneni poeni za svaki dan kašnjenja.

Prema njenim riječima, i ovog mjeseca novac za plate se uzima iz drugih sredstava jer budžet još nije usvojen.

– Nesporno je da je teška situacija i da nema punjenja budžeta, ali je isto tako značajna i naša uloga u ovih nešto više od godinu. Mi smo je i znali, a u ovoj nedaći ona je potvrđena – kazala je Krivokapić.

Komentarišući budžet i stav bivšeg direktora Fonda za zdravstveno osiguranje Seada Čirgića da postoji bojazan da u budžetu neće biti novca za isplatu decembarskih plata medicinarima, dr Krivokapić kaže da je sigurna da će se ta nedostajuća sredstva nadoknaditi rebalansom kao što je to učinjeno prošle godine.

Ona nije mogla da govori o tom dokumentu jer kako kaže prvi put se o budžetu nije raspravljalo na Socijalnom savjetu.

– O budžetu se uvijek raspravljalo na Socijalnom savjetu prije nego što dođe u skupštinsku proceduru. Sad se to nije desilo – istakla je dr Krivokapić.

Povećanje plata

Govoreći o najavama mogućeg povećanja plata ljekarima, ona kaže da se ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović saglasila sa njom da treba plate povećati svim zdravstvenim radnicima, a ne samo ljekarima, ali i da nema informaciju kada će se nastaviti pregovore.

– Trebalo je da se opredijele dodatna sredstva za povećanje kako bi se stvorila mogućnost da se plate naredne godine povećaju. Pregovora nije bilo niti su dobili informaciju da li su sredstva tim povodom opredijeljena – kazala je dr Krivokapić.

Izvor: Pobjeda

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *