Socijalnim dijalogom do regulisanja člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini

Predsjednik Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) Predrag Mitrović, zajedno sa predstavnicima privrede iz sektora trgovine, održao je sastanak sa Duškom Zarubicom, generalnim sekretarom Saveza samostalnih sindikata Crne Gore (SSCG) na kojem su razgovarali o članu 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini i stanju socijalnog dijaloga u ovom sektoru.

Sastanak je bio prilika da privrednici iz sektora trgovine ukažu na objektivne izazove koji su nastali kao posljedica izmjene Zakona o unutrašnjoj trgovini koja podrazumijeva zabranu rada nedjeljom, a manifestujuju se kroz negativne finansijske implikacije i druge probleme jednako prisutne kod svih privrednih subjekata – mikro, malih, srednjih i velikih preduzeća. Takođe, tom prilikom su predstavljena i određena rješenja koja bi, kako smatraju, bila u interesu države, zaposlenih i poslodavaca, uz napomenu da se postojeća situacija mora rješavati u što skorijem roku, imajući u vidu nastupajuću ljetnju turističku sezonu.

Generalni sekretar SSCG Duško Zarubica je pokazao razumijevanje za izložene probleme i ukazao da način za njihovo rješavanje predstavlja osnaživanje socijalnog dijaloga na nivou privredne grane, što se može desiti jedino značajnijim sindikalnim organizovanjem zaposlenih u tom sektoru i dobijanjem reprezentativnosti Sindikata trgovine.

Učesnici sastanka su iskazali obostranu saglasnost da se pitanje člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini mora rješavati kroz mehanizme socijalnog dijaloga, uvažavajući interese i zaposlenih i poslodavaca, budući da se jedino takvim pristupom može doći do rješenja koje je prihvatljivo za sve.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *