PLJEVALJSKI SINDIKALCI SLOŽNI U OCJENI DA JE SULUDA PRIČA O ZATVARANJU RUDNIKA UGLJA I TERMOELEKTRANE

Da je suludo pričati o zatvaranju Rudnika uglja i Termoelektrane, složni su u ocjeni predstavnici pljevaljskih sindikata. Sindikalci upozoravaju da bi takav potez otežao život svim građanima Crne Gore, jer bi plaćali skuplju struju iz uvoza, a posebno bi tim potezom bilo pogođeno oko 1.000 radnika koji bi ostali bez posla. Sindikalci su složni da ekološke probleme treba rješavati, kao i da je neophodno uvećati plate zaposlenima.

Želimo da ukažemo da bi svako razmišljanje koje dovodi u pitanje dalji rad TE Pljevlja bilo pogrešno i imalo bi dalekosežne posledice po budućnost Pljevalja, kao i Crne Gore. Ono što je važno napomenuti jeste da u Rudniku uglja i TE Pljevlja ima oko 1.000 zaposlenih i da bi njihova egzistencija, kao i njihovih porodica, bila dovedena u pitanje, a samim tim i funkcionisanje grada. Naša sindikalna organizacija apeluje da se što prije otpočne sa predviđenim ekološkim remontom Termoelektrane, a isti treba uraditi u skladu sa najvićim ekološkim standardima – ističe povjerenik Unije slobodnih sindikata za Pljevlja i predsjednik jedne od tri sindikalne organizacije u Rudniku uglja Miladin Sekulić.

On napominje da je tokom prošle godine uspostavljena i naplata ekološke naknade, odnosno da od toga lokalna uprava ubira oko milion i po eura. Sa druge strane, država ubira ogromne prihode od rada Rudnika uglja i Termoelektrane.

Prema našim saznanjima, sve termoelektrane u okruženju nesmetano rade i niko ne razmišlja o njihovom zatvaranju. Svi koji razmišljaju drugačije neka kažu šta je alternativa. Ako je alternativa da uvozimo električnu energiju proizvedenu u termoelektranama iz okruženja i tako podržavamo njihov rad, treba se zapitati zašto to radimo – kazao je Sekulić.

Povjerenik Saveza samostalnih sindikata Ratko Pejović ističe da treba prvo dati odgovor imaju li građani Crne Gore novca da plaćaju električnu energiju iz uvoza, koja je znatno skuplja. Prema Pejovićevom mišljenju, to je prvo pitanje, a potom je neophodno dati i odgovor gdje bi se zaposlilo hiljadu radnika čija bi se radna mjesta ugasila.

Građani jedva plaćaju račune za struju proizvedenu u Crnoj Gori, a koliki bi bili iznosi računa za struju iz uvoza. S druge strane, od marta prošle godine u Pljevljima je ugašeno hiljadu radnih mjesta, šta bi se sa ovom sredinom desilo da se ugasi još hiljadu radnih mjesta. Posebno bi bilo loše da se ugase radna mjesta gdje su zarade najveće i koje podižu prosjek zarada u čitavoj opštini, kazao je Pejović i poručio da o gašenju ovih kompanija pričaju samo oni koji imaju primanja van Crne Gore i oni koji u Crnoj Gori imaju izuzetno visoke zarade, a o životu u Pljevljima gotovo da ništa ne znaju.

Upozorio da svakako treba podržati sve projekte vezane za zaštitu životne sredine, kao i povećanje zarada zaposlenima.

Ako se i novo poslovodstvo Rudnika uglja, kao i staro, bude hvalilo milionskim profitom, a radnicima da se smanjuju plate, onda to nikako nije dobra situacija. Posebno u uslovima kada je broj zaposlenih smanjen sa 1.700 na 800 radnika. Znači povećati teret radnicima, a smanjiti im plate nije dobra praksa i ona je viđena u nekim davnim vremenima, kada se uvećavao profit na zadovoljstvo vlasnika, ali na štetu radnika – kaže Pejović.

Kada su u pitanju ulaganja u projekte zaštite životne sredine, onda moramo da znamo da se poslednjih godina djelimično situacija popravila. Na pragu smo ekološke rekonstrukcije Termoelektrane i u taj projekat se moraju uložiti sredstva i niko te poslove ne smije da zaustavlja. Ako bi neko pokušao te projekte da zaustavi, onda bi to značilo povratak na staru praksu, koja je Pljevljacima donijela mnogo nevolja. Tada bi se možda svi zamislili da li nam je potrebna Termoelektrana – ističe Ratko Pejović i dodaje da je neophodno napraviti otklon od onih vremena kada se nijesu pratili evropski standardi. Sada je jasno da ova preduzeća mogu da zarade za sebe, državu i lokalnu upravu i pritom da se obezbijedi novac za ekološke projekte – rekao je Pejović.

Izvor: DAN

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *