MEĐUNARODNI DAN SJEĆANJA NA POGINULE I POVRIJEĐENE RADNIKE

Povodom 28.aprila – Međunarodnog dana zaštite i zdravlja na radu, a koji je za sindikate ujedno Međunarodni dan sjećanja na poginule i povrijeđene radnike , Savez sindikata Crne Gore je u okviru Projekta „Akcije i kampanje sindikata za sigurnija radna mjesta – stop pandemiji“, koji sprovodimo uz podršku švedskih sindikata kroz program UNION to UNION posredstvom Regionalne kancelarije MKS-PERC iz Sarajeva, pokrenuo Kampanju u cilju priznavanja zaštite i zdravlja na radu kao fundamentalnog prava Međunarodne organizacije rada.  

Pandemija Covid-19 je širom svijeta izbacila na površinu zdravstvenu krizu različitih profesija. Ali, ovi problemi su postojali i prije pandemije, te su završili sa milionima umrlih svake godine od bolesti ili povreda povezanih sa radom.

Pandemija nam pokazuje zašto zdravlje i sigurnost moraju biti pravo svih koji rade. Bolest na jednom mjestu prijeti širenjem bolesti širom svijeta. Sindikati su 2019. godine postigli sporazum sa Međunarodnom konferencijom rada da se zdravlje i sigurnost na radu moraju prihvatiti kao temeljno pravo na radu Međunarodne organizcije rada (MOR) – dostojanstveno, univerzalno prihvaćeno i obavezujuće pravo kojim se štite radnici, širom svijeta. MOR Stogodišnja deklaracija prihvata da su “sigurni i zdravi uslovi rada temelj dostojanstvenog rada”.

Savez sindikata Crne Gore  28. aprila 2021. godine šalju poruku da se zaštita zdravlja i sigurnosti na radu mora uvažiti kao pravo svih. Da li je to covid ili tumor kojeg je uzrokovalo radno mjesto, ili povreda na radnom mjestu ili profesionalno oboljenje, svaki radnik mora imati pravo da podigne svoj glas i pravo na zaštitu. Niko ne mora da umre da bi drugi mogao živjeti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *