Još nema kompromisa o ukidanju neradne nedjelje: Prvo opšti kolektivni ugovor-radnik da ima duplu dnevnicu, jednu smjenu, neradni naredni vikend

U Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma danas je održan sastanak socijalnih partnera o eventualnom ukidanju neradne nedjelje. Konačna odluka, kako saznaje CdM, nije donijeta.

“Ideja je da se potpiše opšti kolektivni ugovor, da radnik koji radi nedelju ima duplu dnevnicu i sledeću subotu i nedelju slobodnu i da se radi jedna smjena. Ostalo je da se svi dobro iskonsultuju pa da vidimo. U suštini korektan razgovor ako ništa drugo”, kazao je izvor CdM-a sa sastanka.

Da nema konsenzusa potvrdio je CdM-u i Srđa Keković iz Unije slobodnih sindikata.

“Danas nijesmo postigli konsenzus po pitanju neradne nedjelje, ali čini se sa idemo u tom pravcu. Više detalja ćemo imati početkom naredne nedjelje”, kazao je Keković.

Podsjećamo, ranije danas je ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović poručio da ni Vlada Crne Gore, niti on, neće donijeti nijednu odluku u vezi sa radnom ili neradnom nedjeljom sa kojom nijesu saglasni sindikati i poslodavci. On je u emisiji Lin Radija Crne Gore kazao da je mjera kompromisa međurješenje koje će da štiti prava radnika, uz mogućnost veće zarade onih koji budu raspoloženi da rade nedjeljom.

Kad je u pitanju neradna nedjelja, mjera kompromisa je međurješenje koje će da štiti prava radnika, uz mogućnost veće zarade onih koji budu raspoloženi da rade nedjeljom.

“A sa druge strane, da se omogući poslodavcima da rade nedjeljom, ali mislim na sezonalni karakter, dakle tri mjeseca ljeti i dva mjeseca zimi. Mi smo turistička destinacija, živimo od turizma. Najave su dobre, i siguran sam da će ova sezona biti rekordna”, istakao je Đurović.

Stoga država mora da obezbijedi sve uslove turistima, a jedan od njih je da se osnovne namirnice kupe i nedjeljom.

“Jedan od prijedloga bio je da svako ko radi nedjeljom neće smjeti da bude angažovan ponedjeljkom i imaće duplu dnevnicu, što znači da će svaki radnik koji bude radio nedjeljom moći da zaradi i do 200 eura više”, rekao je Đurović.

Premijer Dritan Abazović je juče kazao da je na Vladi pokrenuto pitanje neradne nedjelje, ali ad ona neće biti ukinuta osim ako to ne bude dogovor sa svim sindikatima, poslodavcima i drugim strukovnim udruženjima.

“Ako budemo imali konsenzus, vlada će prompto da odgovori””, navodi Abazović.

Izvor: CDM

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *