U Pljevljima u privatnom sektoru sindikati ne postoje

Većina zaposlenih u privatnim preduzećima nisu sindikalno organizovani. Izuzetak u čitavoj pljevaljskoj opštini je trgovačko preduzeće „Žitoprodukt“, gdje postoji sindikalna organizacija i gdje vlasnik poštuje njen rad. Iz sindikata upozoravaju da je krivica zbog ovakvog stanja na radnicima ali i da vlasnici preduzeća rade na tome da ometu formiranje sindikalnih organizacija.

– Bilo je pokušaja da se radnici u nekim preduzećima sindikalno organizuju ali do toga nije došlo. Većinom radnici kreću u priču oko sindikalnog organizovanja onda kada se pojave određeni problemi – kaže predsjednik pljevaljskog Povjeriništva Saveza sindikata Ratko Pejović i pojašnjava da u preduzećima koja se nalaze u privatnom vlasništvu čim određeni problemi prođu radnici odustaju od formiranja sindikalnih organizacija.

Slično iskustvo imaju i u Uniji slobodnih sindikata gdje navode da je neophodno da radnici pokažu više interesovanja za sindikalno organizovanje.

– Poznato mi je da sindikalna organizacija postoji samo u preduzeću „Žitoproduk“, dok su svi drugi pokušaji da se formiraju sindikati u drugim privatnim preduzećima propali, kazao je predsjednik Opštinske organizacije Unije slobodnih sindikata Miladin Sekulić.

On navodi da je pokrenuta priča o formiranju sindikalne organizacije radnika zaposlenih u agencijama koje obavljaju poslove obezbjeđenja, te da ostaje da se vidi kako će se ta priča završiti.

– Radnici moraju da više urade kako bi se njihov položaj popravio.U sadašnjoj situaciji mnoga prava radnika su uskraćena – podvlači Sekulić i dodaje da se to može popraviti jedino sindikalnim organizovanjem.

Pejović i Sekulić su složni u stavu da su sindikati spremni da pomognu radnicima da dođe do sindikalnog organizovanja, kao i da su dosada u više navrata pružali takvu podršku.

– Odlazili smo u neka privatna preduzeća da damo podršku da se sindikat organizuje. Tamo su nas zvali radnici. Međutim, kada tamo odemo često ti radnici kroz šapat govore i plaše se da organizuju sindikalnu organizaciju – ističe Sekulić.

U Pljevljima je zaposleno oko 5,5 hiljada radnika. Oko 40 odsto je uposleno u privatnim preduzećima, odnosno u manjim pilanama, trgovini, ugostiteljstvu…. Najveće privatno preduzeća je Rudnik olova i cinka „Šuplja stijena“.

U državnim i lokalnim preduzećima radnici organizovaniji

– U preduzećima i ustanovama gdje je vlasnik kapitala država i lokalna uprava radnici su sindikalno organizovani. Može se slobodno reći da je u tim preduzećima i ustanovama od 95 do 100 posto radnika sindikalno organizovano – kaže Ratko Pejović.

Sličnog je stava i Miladin Sekulić, koji dodaje da ista situacija treba da bude i u privatnim preduzećima.

– Kada su u pitanju državna preduzeća i ustanove ja ne znam da postoji slučaj da nema sindikalne organizacije – kazao je Sekulić.

Izvor: DAN

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *