Veće zarade onima koji nijesu obuhvaćeni „Evropom sad“

Opština Pljevlja odlučila je da poveća do 30 odsto zarade zaposlenima u opštinskoj administraciji kojima zarade nijesu adekvatno povećane programom “Evropa sad“ te da rebalansom opštinskog budžeta uskladi planirane prihode i rashode sa činjeničnim stanjem, saopštio je Kabinet predsjednika Opštine.

„Odlukom o izmjenama i dopunama Odluke o zaradama lokalnih službenika i namještenika Opštine Pljevlja propisan je dodatak na zarade zaposlenima na poslovima referenta, višeg referenta, samostalnog referenta, inspektora I, II i III do 30 odsto, ekspertskog i ekspertsko-rukovodnog kadra nivo 2 do 25 odsto, vatrogasca-spasiloca i ekspertsko-rukovodnog kadra nivo 1 do 15 odsto“, navode u saopštenju.

U Zahtjevu za suglasnost, koji su uputili Ministarstvu finansija, pišu da je navedeno da bruto lična primanja većine zaposlenih u Opštini Pljevlja nijesu mijenjana gotovo 15 godina.

„Da ih je inflacija u ovom periodu značajno obezvrijedila, da su primjenom programa „Evropa sad“ zarade zaposlenih sa I nivoom kvalifikacije obrazovanja izjednačene sa zaradama zaposlenih sa IV, V i VI nivoom kvalifikacije obrazovanja, što je uslovilo degradaciju školske spreme odnosno obrazovanja te da je prosječna neto zarada u organima lokalne uprave Opštine Pljevlja u avgustu iznosila 651,37 eura, što je značajno ispod prosječno ostvarene zarade u Crnoj Gori“, dodaju u reagovanju.

Takođe se navodi, dodaju, da je većina opština u Crnoj Gori već primjenjuje sličnu odluku te da su sredstva od 90.000 eura potrebna za realizaciju Odluke obezbijeđena opštinskim budžetom.

„Od Ministarstva finansija zatražena je saglasnost i na rebalans opštinskog budžeta kojim je opštinski budžet planiran u iznosu od 23.657.529 eura, što je tri miliona eura više od prvobitnog (20.610.071 eura)“, pišu u saopštenju.

Opština Pljevlja je, kako navode, ušla u proces izrade rebalansa kako bi obezbijedila normalno funkcionisanje svih potrošačkih jedinica i kako bi bili umanjeni negativni efekti trendova na globalnom tržištu energenata, hrane i usluga i dijelom primjene programa “Evropa sad“ na privredna društva čiji je osnivač opština, privredne subjekte, sportiste i poljoprivrednike.

„U obrazloženju Zahtjeva na saglasnog upućenog Ministarstvu finansija navedeno je da su primjenom programa ‘Evropa sad’ značajno povećani izdaci za neto zarade zaposlenih i smanjeno poresko opterećenje na isplaćene zarade, odnosno doprinosi za zdravstveno osiguranje i porez na dohodak fizičkih lica kao i da su porasli tekući rashodi većine kapitalnih projekata uslijed rasta cijena građevinskog materijala, što je uslovilo povećanje kapitalnog budžeta za 1,178 miliona eura.
Razlika između planiranog budžeta i rebalansa odnosi se, između ostalog i na očekivana uvećanja prihoda od poreza na nepokrentosti u iznosu od 150 hiljada eura, uvećanje prihoda od koncesionih naknada u iznosu od 433 hiljade eura“, navode u saopštenju.

Dodaju da je trenutno stanje u opštinskoj kasi preko 6 miliona eura raspoloživih sredstava, uz redovno izmirivanje svih dospjelih obaveza.

Izvor: PV Informer

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *