U BANJA LUCI POTPISANA DEKLARACIJA O SARADNJI

Predsjednici sindikata uprave i pravosuđa, te državnih službenika i namještenika zemalja jugoistočne Evrope danas su u Banjaluci potpisali Deklaraciju o saradnji s ciljem unapređenja odnosa.

Deklaraciju su potpisali predsjednici Sindikata uprave Republike Srpske Božo Marić, Sindikata državnih službenika i namještenika Federacije BiH Samir Kurtović, Sindikata državnih službenika i namještenika u institucijama BiH Lejla Čopelj, Sindikata uprave Srbije Njegoš Potežica, Sindikata uprave i pravosuđa Crne Gore Nenad Rakočević i Sindikata uprave i pravosuđa Makedonije Peco Grujovski.

Marić je istakao da ovi sindikati imaju 85.000 članova i da postoji više mogućnosti za njihovu uspješnu saradnju.

„Sindikati su u prethodnom periodu sarađivali jer su imali potpisanu povelju. Međutim, poveljom o saradnju nisu bili obuhvaćeni Sindikat uprave Srbije i Sindikat državnih službenika i namještenika u institucijama BiH i zato smo prepoznali važnost da i ova dva sindikata budu uključena u regionalnu saradnju, što je predviđeno Deklaracijom“, rekao je novinarima Marić.

On je naveo da socijalni partneri u Republici Srpskoj moraju utvrditi iznos najniže plate u Srpskoj.

Govoreći o formiranju Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje bolesti djece u inostranstvu, Marić je ocijenio da je to humano i kvalitetno rješenje.

Potežica je rekao da je saradnja sindikata u regionu veoma značajna za rješavanje pitanja važnih za radnike.

„Sada ćemo zajednički nastupati prema socijalnim partnerima da bismo ostvarili bolje uslove za zaposlene radnike, što podrazumijeva radno-pravni status i materijalna davanja“, kaže Potežica.

Prije potpisivanja Deklaracije održana je konferencija ovih sindikata kojoj je prisustvovala i ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *